Γιατί είναι απαραίτητες οι ξένες γλώσσες;

Γιατί είναι απαραίτητες οι ξένες γλώσσες;

Γιατί είναι απαραίτητες οι ξένες γλώσσες;

Δείτε παρακάτω τα δύο καλύτερα κείμενα που έγραψαν μαθητές του Γ1 τμήματος, στα οποία εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους είναι απαραίτητη η γνώση μιας ή και δύο ξένων γλωσσών.

Σήμερα όλοι οι νέοι μαθαίνουν μια ή και δύο ξένες γλώσσες. Αυτό είναι πλέον απαραίτητο τόσο για την επικοινωνία τους με τους υπόλοιπους λαούς, όσο και για την επαγγελματική τους κατάρτιση. Πρώτα απ’ όλα η γνώση μιας ξένης γλώσσας αποτελεί κριτήριο σήμερα για την πρόσληψή τους σε μια δουλειά. Ειδικότερα γι’ αυτούς που θέλουν να ακολουθήσουν τον επιστημονικό κλάδο αλλά και για όσους θέλουν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Ακόμα, οι νέοι από την παιδική τους ηλικία ήδη διδάσκονται ξένες γλώσσες, ώστε να μπορούν στο μέλλον να φύγουν στο εξωτερικό είτε για σπουδές, είτε για κάποιο μεταπτυχιακό, είτε ακόμα και για να ζήσουν εκεί, εφόσον οι ευκαιρίες για εργασία είναι περισσότερες. Επιπλέον με την ανάπτυξη της επικοινωνίας και των συγκοινωνιών οι νέοι έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε όλα τα μέρη του πλανήτη. Έτσι η γνώση ξένων γλωσσών βοηθά και εξυπηρετεί την επικοινωνία τους με τους αλλοεθνείς, ώστε να μπορούν να κάνουν συναλλαγές μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν απόψεις και να συνεννοούνται μαζί τους. Τέλος, εκτός από αυτά, με τη εκμάθηση μιας άλλης γλώσσας μπορούν να γνωρίσουν ευκολότερα και τον πολιτισμό μιας χώρας, να διαβάσουν τους ξένους συγγραφείς της και να γνωρίσουν τη δική τους κουλτούρα και ιδεολογία. Βέβαια όλα αυτά χρειάζονται κόπο, αρκετό χρόνο και αφοσίωση, όμως όλα αυτά που κερδίζουν από τη γλωσσομάθεια είναι τόσα πολλά και χρήσιμα για τη ζωή τους που σίγουρα αξίζει αυτόν τον κόπο.

Της μαθήτριας Ε. Κ

Στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να ξέρουν μία ή και δύο ξένες γλώσσες για τη μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή, αλλά και για την επικοινωνία τους με άλλους λαούς. Πρώτα πρώτα είναι γνωστό ότι στη χώρα μας, για να έχει κανείς μια αξιοπρεπή δουλειά ή για να βρει μια θέση στο δημόσιο θα πρέπει να γνωρίζει μια ή δύο γλώσσες. Επίσης, η γνώση ξένων γλωσσών βοηθά τους μαθητές στις σπουδές τους στο εξωτερικό συμβάλλοντας έτσι και στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Επιπλέον, η εκμάθηση μιας τουλάχιστον ξένης γλώσσας χρησιμεύει στην επικοινωνία των ανθρώπων με άλλους λαούς και πολιτισμούς και βοηθά στη γνωριμία τους με την κουλτούρα και τη νοοτροπία μιας χώρας. Τέλος, επειδή η χώρα μας είναι τουριστικός προορισμός και ελάχιστοι ξένοι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, η γνώση όσο το δυνατόν περισσότερων ξένων γλωσσών είναι απαραίτητη, αφού καθιστά την επικοινωνία με αυτούς ευκολότερη. Απ’ όλα τα παραπάνω λοιπόν είναι φανερό ότι η εκμάθηση μιας ή και δύο ξένων γλωσσών δεν είναι απλά χρήσιμη για τους νέους αλλά απολύτως αναγκαία γι’ αυτούς.

Της μαθήτριας Θ. Κ