6 παιχνίδια για να μάθει το παιδί εύκολα την αλφαβήτα

6 παιχνίδια για να μάθει το παιδί εύκολα την αλφαβήτα

Το παιδί σας μεγάλωσε και από εκεί που εξαρτιόταν από σας για να του διαβάζετε παραμύθια σε λίγο καιρό θα μπορεί να τα διαβάζει μόνο του. Αν, λοιπόν, ήρθε η ώρα να μάθει την αλφαβήτα στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο ή αν πολύ απλά θέλετε να το μυήσετε από νωρίς στα γράμματα, προτιμήστε τους πιο διασκεδαστικούς τρόπους για να του τη μάθετε με… το νι και με τι σίγμα!

1. Γράμματα από πλαστελίνη

 

Τι θα χρειαστείτε

Μόνο πλαστελίνη!

Πώς θα το κάνετε

Πάρτε πολύχρωμη πλαστελίνη και σχηματίστε με το παιδί τα γράμματα. Για να τα… «πιάσει» ακόμα πιο εύκολα, μπορείτε να τα φτιάχνετε ανά πεντάδες. Μία πεντάδα την ημέρα αρκεί. Διαφορετικά, το παιδί θα κουραστεί.

Ή από σύρμα πίπας

Τι θα χρειαστείτε

Μόνο σύρμα πίπας

Πώς θα το κάνετε

Το σύρμα πίπας, όπως έχουμε πει επανειλημμένως, είναι ιδανικό για κάθε είδους κατασκευή. Εκμεταλλευτείτε το και εδώ! Απλώς σχηματίστε κάθε γράμμα με το σύρμα και ρωτήστε το παιδί να σας πει ποιο είναι. Μετά αντιστρέψτε τους ρόλους και «κάντε του παραγγελία» να σας φτιάξει ένα συγκεκριμένο γράμμα.

2. Αλμυρά γράμματα

Τι θα χρειαστείτε

Πολύχρωμα χαρτόνια (αφήστε το παιδί να τα επιλέξει)

Σελοτέιπ

Αλάτι

Ένα δίσκο

Ένα πινέλο ζωγραφικής

Πώς θα το κάνετε

Κόψτε ίσες λωρίδες από τα χαρτόνια και έπειτα τοποθετήστε τα μέσα στο δίσκο. Μετά, κολλήστε τις μεταξύ τους με σελοτέιπ για να μπορεί να δημιουργήσει ελεύθερα το παιδί. Στη συνέχεια, σκορπίστε πάνω τους το αλάτι – μην το τσιγκουνευτείτε!

Τώρα ήρθε η ώρα να μάθετε τα γράμματα στο παιδί. Αρχικά, δείξτε του πώς να σχηματίσει με το πινέλο τ’ όνομά του, λέγοντάς του ποιο είναι το κάθε γράμμα. Μετά πείτε του να ζωγραφίσει το κάθε γράμμα ξεχωριστά και κάντε το ίδιο με την υπόλοιπη αλφαβήτα! Το αλάτι που εξαφανίζεται με το πινέλο αφήνει ακάλυπτο το ουράνιο τόξο από τα χαρτόνια και τα γράμματα γίνονται… πολύχρωμα.

3. Η αλφαβήτα σε ντόμινο

Τι θα χρειαστείτε

Χοντρό χαρτόνι

Μαρκαδόρους (μαύρο ή πολύχρωμο)

Σταθερό ψαλίδι

Πώς θα το κάνετε

Κόψτε ίσα, μακρόστενα κομμάτια του χαρτονιού και στη συνέχεια χωρίστε το καθένα απ’ αυτά στη μέση με μια λεπτή γραμμή από μολύβι. Στην πάνω μεριά αρχίστε με το κεφαλαίο Α και από κάτω σχηματίστε το μικρό β. Στο επόμενο κομμάτι, συνεχίστε με το κεφαλαίο Β και με το μικρό γ. Συνεχίστε σ’ αυτό το μοτίβο με το κάτω μέρος της καρτέλας να έχει το μικρό γράμμα και το κεφαλαίο του να είναι στο πάνω μέρος της αμέσως επόμενης. Έπειτα, κάντε ανά πεντάδες μάθημα στο παιδί και στη συνέχεια ζητήστε του να τα βάλεις τη σειρά.

Έτσι, θα μάθει την αλφαβήτα παίζοντας ντόμινο!

4. Εδώ το κάπα, εκεί το κάπα…

Παίξτε με το παιδί το γνωστό παιχνίδι του… παπά με την αλφαβήτα!

Τι θα χρειαστείτε

Καπάκια από μπουκάλια (πλαστικά ή μεταλλικά)

Κόλλα

Χαρτόνι

Ψαλίδι

Πώς θα το κάνετε

Αρχικά, σχηματίστε τα γράμματα στα χαρτόνια και έπειτα κόψτε τα με το ψαλίδι. Στη συνέχεια, βάλτε λίγη κόλλα και κολλήστε τα στο εσωτερικό των καπακιών. Αφήστε τα για λίγο ανοιχτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε τα. Τότε ζητήστε από το παιδί να θυμηθεί σε ποιο καπάκι ήταν το για παράδειγμα το Β. Τα γράμματα που βρίσκει θα τα παίρνει ως επιβράβευση! Όταν εξασκηθεί, μπορείτε να του ζητήσετε να σχηματίζει ολόκληρες λέξεις μ’ αυτά.

5. Μορφωμένο… πιάτο!

Τι θα χρειαστείτε

Ένα πλαστικό πιάτο

Έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο

Ψαλίδι

Πώς θα το κάνετε

Σχηματίστε με το μαρκαδόρο τα γράμματα της αλφαβήτας πάνω στο πιάτο και έπειτα κόψτε τα μέχρι το ύψος της μέσης τους με το ψαλίδι. Έπειτα δώστε το στο παιδί και ρωτήστε το, για παράδειγμα, να διπλώσει τα γράμματα του ονόματός του. Διαφορετικά κάντε το ίδιο για ένα- ένα γράμμα.

6. Παιδικά τραγούδια

Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παιδικά τραγούδια! Μπορείτε να τα τραγουδάτε μόνα τους ή παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες.

Ενδεικτικά, σας προτείνουμε την Αλφαβήτα από τα Λάχανα και Χάχανα (Εδώ Νηπιαγωγείο):

6 παιχνίδια για να μάθει το παιδί εύκολα την αλφαβήτα

Ή ένα τραγούδι για την αλφαβήτα με τη βοήθεια των ζώων.