Πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο.

Πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο.

Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές συναρπάζουν τα μικρά παιδιά, τα οποία, γεμάτα περιέργεια, λαχταρούν να αγγίξουν τα πλήκτρα και εκείνο το περίεργο ποντίκι, που κάνει την οθόνη να αλλάζει όταν το πατάνε! Η αλήθεια είναι πως από πολύ μικρά μπορούν και αντιγράφουν τη χρήση του από εμάς. Όμως, οι γονείς αναρωτιούνται πόσο στενή πρέπει να είναι η σχέση των παιδιών με τους υπολογιστές και το ίντερνετ.

Πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο.  

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως, υπό ορισμένες συνθήκες, τα παιδιά έχουν αρκετά να κερδίσουν από την επαφή τους με την τεχνολογία. Τα οφέλη από τη χρήση ενός υπολογιστή -φυσικά πάντα με την επίβλεψή σας- από μικρή ηλικία μπορούν να είναι πολλά. Δεξιότητες όπως η μακροπρόθεσμη μνήμη, οι εξωλεκτικές ικανότητες, η αφομοίωση και επιδεξιότητα των χεριών, αναπτύσσονται με γρηγορότερους ρυθμούς σε μεγάλο ποσοστό παιδιών αυτής της ηλικίας που αρχίζουν να έχουν μια πρώτη επαφή με τον υπολογιστή. Επιπλέον, το διδίκτυο προσφέρει μια αστείρευτη, διαθέσιμη ποσότητα πληροφοριών. Έτσι, το παιδί μπορεί να κάνει εικονικές βόλτες σε νέες χώρες, νέες κουλτούρες και σε μουσεία σε όλο τον κόσμο, ενώ ταυτόχρονα αποκτά χρήσιμες τεχνικές γνώσεις, απαραίτητες για τη μελλοντική του ζωή, ενώ εξασκείται και στα αγγλικά. Και επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι στο διαδίκτυο παραμονεύουν και κίνδυνοι!

Πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο.  

Η ενημέρωση είναι το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα για την ασφάλεια των παιδιών μας. Αυτή την θεμελιώδη αλήθεια μοιραστήκαμε όσοι -γονείς, εκπαιδευτικοί και φίλοι των εκπαιδευτηρίων »Ο Πλάτων»- βρεθήκαμε στη ημερίδα που οργανώθηκε στα εκπαιδευτήρια με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο και Εκπαίδευση i-Pad 1:1»

Στην σημαντική αυτή πρωτοβουλία των εκπαιδευτηρίων »Ο Πλάτων» είχαμε την ευκαιρία, να ενημερωθούμε και να προβληματιστούμε για τις απειλές που ενέχει το διαδίκτυο για τα παιδιά από τον Επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Μανώλη Σφακιανάκη, αναγνωρισμένο και βραβευμένο σε διεθνή κλίμακα για το έργο του. Τόσο ο ίδιος όσο και αξιωματικοί της ομάδας του, επικοινώνησαν την πολύτιμη εμπειρία τους εφιστώντας την προσοχή όλων μας τόσο στους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η περιήγηση στο διαδίκτυο όσο και σε τρόπους ώστε να είναι ασφαλής, χρήσιμη και εποικοδομητική για τους ανήλικους… περιηγητές.

Εθισμός στο διαδίκτυο, παιδική πορνογραφία, cyberbulling: όροι και φαινόμενα που όσο τρομακτικά κι αν ακούγονται, ο μόνος τρόπος για να τα αντιμετωπίσουμε και να προφυλάξουμε τα παιδιά μας είναι η σωστή ενημέρωση και ο καθημερινός διάλογος η ουσιαστική επαφή με τα παιδιά μας.

Σημαντική ήταν -ιδίως για όσους από εμάς είμαστε και γονείς- και η πρακτική πληροφόρηση για το θέμα, όπως συμβουλές οριοθέτησης, που έδωσε στην ίδια ημερίδα η Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Εκπρόσωπος της Γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, Μαρία Δάρρα.

Το σίγουρο είναι πως η φράση που χρησιμοποίησε ο Μανώλης Σφακιανάκης «Το Διαδίκτυο είναι φως», θέλοντας να καταδείξει τη σπουδαιότητα της σύγχρονης τεχνολογίας για την εξέλιξη του ατόμου και συνολικότερα της κοινωνίας μας βρίσκει όλους σύμφωνους αρκεί να ξέρουμε -όπως και ο ίδιος τόνισε- πώς να το χρησιμοποιούμε.
Φύγαμε από την ημερίδα που διοργάνωσαν τα εκπαιδευτήρια »Ο Πλάτων», με την πλήρη βεβαιότητα πως στα συγκεκριμένα εκπαιδευτήρια τα παιδιά μας εκπαιδεύονται με τεχνολογία και στην τεχνολογία, για να είναι αποτελεσματικοί αλλά και ασφαλείς πολίτες του σήμερα και του αύριο.

Όσοι από σας δεν είχατε την τύχη να παρακολουθήσετε αυτήν την τόσο ενδιαφέρουσα ημερίδα, σας παραθέτουμε ένα βιντεάκι με τις πιο σημαντικές συμβουλές του κ. Μανώλη Σφακιανάκη! Γονιός ενημερωμένος… ποτέ νικημένος!

Πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών μας στο διαδίκτυο.